De procedure kent drie stappen:
1. internet verbinding opzetten; wanneer een ethernetkabel wordt gebruikt is dit makkelijk (gewoon kabel er in). In het geval van WiFi is dit ingewikkelder. De HanzeBox verandert hiervoor in een tijdelijke WiFi-hotspot (een soort router), waar de gebruiker verbinding mee kan maken (met de telefoon/pc verbinden met een WiFi-netwerk 'HanzeBox ....' ). Vervolgens kan de gebruiker van daaruit het WiFi-netwerk van het huis selecteren, waarna de HanzeBox de tijdelijke hotspot uitschakeld om vervolgens zelf verbinding te maken met het WiFi-netwerk van het huis.
2. zorgen dat de gebruiker verbinding maakt met de juiste HanzeBox; dit is de lastigste stap; er zijn veel HanzeBoxen verbonden aan het internet, dus hoe kan www.hanzebox.com weten welke nieuwe HanzeBox bij welke nieuwe gebruiker hoort? Hiervoor zijn er twee methoden:
- de smartphone/laptop van de gebruiker en de HanzeBox zijn waarschijnlijk allebei verbonden met hetzelfde huis-netwerk; daardoor kan www.hanzebox.com deze meestal aan elkaar linken. In dat geval krijgt de gebruiker meteen een melding 'Nieuwe HanzeBox gevonden' wanneer www.hanzebox.com wordt bezocht.
- de HanzeBox heeft een unieke id van 7 karakters (bijv. cc5d3bb). Als de gebruiker deze op één of andere manier kan noteren en invullen, dan kan de link worden gelegd. Om deze reden moet de gebruiker een code noteren wanneer de HanzeBox via WiFi wordt verbonden. In het geval van een internetkabel is de HanzeBox stiekem ook een hotspot met de naam HanzeBox <id> (bijv HanzeBox cc5d3bb). Op www.hanzebox.com kan de gebruiker de code invullen, en ook de instructies vinden om aan deze code te komen.
3. inloggegevens aanmaken; zodra www.hanzebox.com de juiste HanzeBox weet, wordt de gebruiker doorgestuurd naar de registratie pagina op de specifieke HanzeBox. Dit is te herkennen aan de url: https://<extra lange unieke code>.devices.hanzebox.com . Daar kan de gebruiker inloggegevens aanmaken.